“Denk dark en dreamy”

judith engelen
Afstuderend performer

Wie ben je?

Met een liefde voor storytelling, dromen en technologie, maak ik associatieve performances. Ik denk dreamy en dark. Zo vroeg ik mij een keer af: wat gebeurt er als mijn ademhaling wordt overgezet op een niet-levend object? Met een potentiometer zette ik de mechanische beweging van mijn ademhalende buik over naar andere objecten. Dit onderzoek leidde tot de performance BOX (2021), waarin ik in dialoog ga met een ademende doos.

In 2022 onderzocht ik samen met Abel Enklaar in de performance On All Fours onze lichaamswarmte. Zo bouwden we een warmtecamera, maar kwamen uiteindelijk uit op live projecties van mijn infraroodbeelden. Nu, voor Sometimes writing something leads to nothing (2023), werk ik met was en inkt. Het onderzoek met de materie, het stoffelijke, leidt tot nieuwe vragen, die ik koppel aan literatuur en eigen teksten.

Wat toon je?

SOMETIMES WRITING SOMETHING LEADS TO NOTHING

‘Sometimes writing something leads to nothing’ is een beeldende performance waarin ik een herinnering visueel weergeef.  In ‘the Mystic Writing pad’ vergelijkt Freud het wassen schrijftafeltje met het geheugen. Het wastafeltje is een voorloper van het krijtbord – ondertussen ook een uitgestorven technologie. Men noteerde in de was door erin te kerven. Door nadien de was op te warmen, verdwenen de woorden weer. In de performance vervorm ik was om de beelden van de herinnering weer te geven. Daarnaast werk ik met kleine thermistors, die reageren op temperatuurverschillen. Zo versmelt ik oude met nieuwe technologieën.

16:45-17:25 2 JUNI, @toneelacemie, grote zaal
reserveer hier


ZAAK/A/21/03978

Een cliënt wacht samen met zijn advocaat tot ze worden opgeroepen naar hun zitting. De cliënt moet vertrouwen op de advocaat. Maar deze laatste lijkt voortdurend afgeleid. Bovendien komt een derde figuur te pas en te onpas binnenlopen om de zaak complexer te maken. Voor deze voorstelling vond ik inspiratie in Het Proces van Franz Kafka. Ik heb de eer om te mogen werken met topacteurs Merlijn De Meyer-Engelbeen, Lotte Laurens en Carlo Paardenkooper.

 

15:00-15:30 3 juni, @bureau europa
reserveer hier

c: ies kaczmarek
c: Johan Pijpops