“Zet me neer op een stoel, ga daar staan en gil in die microfoon.

MANUEL GROOTHUYSEN
Afstuderend performer

Wie ben je?

Als kind wilde ik heel graag schrijver worden. Ik weet nog hoe lekker ik het vond om de baas te zijn over de wereld die ik bedacht. Pure macht en controle hebben. Nu ik erop terugkijk, denk ik: ‘oei… godcomplex much?’. Nou ja goed, inmiddels ben ik een van de slechtste schrijvers die op de toneelacademie rondloopt, dus tot zover mijn schrijverscarrière.

Ik maak nog steeds werelden, maar minder vrolijke en sowieso met veel minder fantasy (sorry Brent). Sinds mijn 19e ben ik sterk verbonden geraakt met diepe existentiële gevoelens, zowel ten goede als ten kwade. Mijn werk vormt zich onvermijdelijk vanuit deze gevoelens. Keer op keer sta ik daar weer iets of iemand te manipuleren, of word ik zelf gemanipuleerd, of is er sprake van een leegte waarin mens, figuur, wezen, organisme of object zich probeert te verhouden tot een ogenschijnlijke zinloosheid. Ik probeer steeds meer de luchtigheid op te zoeken binnen deze wat sombere situaties. Hopend dat mensen die net zoals ik op dagelijkse basis gegrepen worden door de vraag van het bestaan, zien hoe deze vraag je ook kan laten lachen, en kan doen ontvlammen in plaats van je te laten bevriezen.

Wat toon je?

PORTALS

In PORTALS ontmoeten we drie mensen in een artificiële wereld. Wanneer zij bewegen, is er geluid. Gedurende de voorstelling begint er zich een geluidswereld te vormen. Het geluid stroomt door hen heen, een prijs eisend van lichaam en geest. Terwijl deze drie figuren zich proberen te verhouden tot dit dwingende fenomeen, vervaagt de grens tussen mens en medium.

PORTALS is de eerste voorstelling die ik heb gemaakt zonder er zelf in te spelen. Voor de eerste keer heb ik dus de rol van regisseur in zijn volledigheid op me genomen. Voor de voorstelling op Festival Gemaakt zal ik het personage van de onvervangbare Daniëlle Huyghe proberen te belichamen, en sta ik op de vloer samen met Jelle Huizinga (3e jaars Performance) en Manouk Pluis (afgestudeerd Acteur lichting 2021). De dramaturgie en regie-assistentie is gedaan door Mira Verhoeve (3e jaars Performance). De begeleiding is gedaan door Roshanak Morrowatian. De scenografie en geluidscompositie is gedaan door mijzelf. Het lichtontwerp is gedaan door Judith Engelen (4e jaars Performance) en mijzelf. Scenografisch advies is gegeven door Marieke Horst (4e jaars Scenografie & Kostuum Ontwerp).

 

17:45-18:45 2 juni, @LOSS

reserveer hier

c: ies kaczmarek
c: ies kaczmarek
c: ies kaczmarek