“In mijn werk zoek ik graag grenzen op, en staat vorm altijd in functie van inhoud.”

sara schoon
Afstuderend kostuumontwerper

Wie ben je?

Hey! Ik ben Sara. Als peuter wist ik al: ik wil kunstenaar worden. Dat is zo gebleven.

In mijn ontwikkeling als kostuumontwerper heb ik ontdekt dat ik me beter laat beschrijven als beeldend performer/vormgever.

Ik geloof dat verhalen vertellen -kunst maken- is hoe de mens zich onsterfelijk maakt. Het meest interesseren mij de verhalen die gemist worden of verkeerd verstaan zijn. Wat is er (nog) niet verteld?

Opgroeien in Amsterdam heeft me een hele rijke basis gegeven. Ik heb mijn liefde voor musea, theater en drag kunnen voeden, en leren nieuwsgierig te zijn en blijven.

In mijn werk zoek ik graag grenzen op, en staat vorm altijd in functie van inhoud. Die vorm mag alles zijn. In mijn werken schilder, schrijf, naai, acteer, fotografeer en zing ik. Ik laat me leiden door wat ik denk dat een project nodig heeft en hou me vast aan de filosofie van Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus denk dat ik het wel kan’. Of eerder: ‘zolang ik een internetverbinding heb, kan ik het wel leren’. Tijdens de eerste corona lockdown begon ik zo aan een olieverf reproductie van een Caravaggio schilderij. Met YouTube heb ik mezelf zijn technieken aangeleerd.

Wat toon je?

In theater aan het Vrijthof exposeer ik (met mijn twee klasgenoten) al mijn afstudeerwerk. Een van de onderdelen zijn twintig kostuumontwerpen die ik tekende voor de theaterbewerking van The Never Ending Story. Als kind las mijn vader me voor uit het originele boek, en zag ik de film
(uit 1984) eindeloos vaak.
Te mogen afstuderen met een verhaal dat aan het begin van de ontwikkeling van mijn fantasie wereld en creativiteit stond, is een groot cadeau. Ik ben echt losgegaan op de ontwerpen en heb heel veel tijd, aandacht en liefde gestoken en het tekenen en bedenken van hoe de personages eruit moesten zien.
Mijn grootste inspiratiebron was The Fools Journey. Een metafoor voor de reis door het leven, uitgelegd door middel van alle grote arcana kaarten in de Tarot. De volgorde en betekenis van de kaarten staat vast, en tijdens mijn proces kwam ik erachter dat de personages in het verhaal 1-op-1 te matchen waren met de kaarten. Dat was absoluut een eureka momentje, en mijn ego is sinds dien niet meer hetzelfde.
Ik heb heel erg veel zin die ontwerpen te mogen premieren ze samen met de rest van mijn werk eindelijk met publiek te delen!

 

vrije inloop, 11:00 2 juni – einde festival, @vrijthof