Ik ben een diva maar ook een idioot, dat zie je ook terug in mijn werk.”

ANNE VAN DER VEGT
Afstuderend regisseur

Wie ben je?

Ik ben Anne van der Vegt, en ik kom uit het dorpje Dalfsen. Hier was ik vaak ‘het rare theatermeisje’, waarvoor dank allen. Ik ben het gaan dragen, ik kom er niet van af, en het staat me zó goed. Het rare theatermeisje, yes!!! Als ik dan nu op een familiefeestje kom en mijn oom zegt ‘wat zie jij eruit’ (hoogstwaarschijnlijk door mijn groene eyeliner), zorg ik de volgende keer, speciaal voor hem, voor een extra sausje (een blauwe streep ernaast). Flyliner. Work.

Ik houd van koeien, voetballen, reality-tv en enorme kostuums. Ik ben een diva maar ook een idioot, dat zie je ook terug in mijn werk. Ik houd van strak versus onhandig. In elke perfectie zit wel iets imperfects  en dat geef ik ruimte. Ik denk dat we allemaal een beschaafde versie van onszelf tonen, terwijl we eigenlijk gewoon lekker willen spelen. 

 

Mijn werk cirkelt rondom de thema’s vrouwelijkheid (en heksen!! Daarover later meer), (im)perfectie en vastzitten in een wereld die niet (meer) van jou is. Ik geloof in de kracht van beeld. Dat we met weinig woorden, zoveel kunnen. Daarom ontstaan mijn voorstellings-ideeën altijd in combinatie met kostuum- en vormgevingsideeën. Ook de fysieke kracht en de raarheid van het lichaam spelen een grote rol. Heel veel kan een lichaam niet, maar wat kan er wel? In welke bochten kan je je wringen? 

Ik houd van extremen. Ergens helemaal voor gaan. Dat zegt ook veel over mij. Ik ga all the way of helemaal niet. Als ik ‘ja’ zeg op iets, dan is er geen remmen meer aan.

Wat toon je?

HAAR OP JE TANDEN 

Haar op je tanden is een voorstelling over huilende heksen en hysterische helden. 

Ik maakte deze voorstelling in samenwerking met mijn zus, collega en bestfriend Lieke Van Der Vegt. Mijn afstudeer-essay ging eveneens over de heksenjacht en over hoe deze femicide nu nog steeds voortbestaat. Vanuit dit onderzoek maakten we HAAR OP JE TANDEN:

‘Jij Heks!!’
We kennen haar als lelijke, oude trut uit sprookjes; een rimpelige huid, kromme neus en een wrat op haar kin. Heb jij haar wel eens in het echt ontmoet? Gillend op haar bezemsteel? 

Ze vraagt zich af waarom de aarde daar beneden haar toe schreeuwt. Nu spuugt ze. Ze spuugt op de aarde die haar naar beneden haalt, in vlammen werpt en tot as verbrandt. 

In de voorstelling Haar op je tanden gaan performers en zussen Anne en Lieke van der Vegt op zoek naar hun innerlijke heks. Vanuit hun interesse in de heksenjacht 500 jaar geleden kijken ze terug naar de heks die voor hen de weg heeft vrijgemaakt, en laten haar uit as herrijzen. ‘We smijten ons voorbij de brandstapels en halen onze tong langs het vuur, vanuit onze heksensabbat. We brouwen een toverachtige voorstelling met magic, music, history en hystery!!!!

13:30-14:05 4 juni, @loss
reserveer hier