Emotie is actueel. Hoe je je voelt, vraagt altijd om een hier en nu.

IVAR VAN DER WALLE
Afstuderend regisseur

Wie ben je?

Troost! Ik hou van de ontlading die kunst heet. Als Nick Cave over zijn great kingdom in the sky zingt of als Maggie Nelson de liefde verklaart aan de kleur blauw.

 

Voor het grootste deel ben ik in mijn makerschap op zoek naar troost. Door allerlei verschillende dingen uit te proberen, theater, muziek, poëzie, wil ik het gevoel van troost opwekken. Ik zie troost als de beweging van een grootse emotie naar verstilling. Natuurlijk, om die verstilling te bereiken moet er eerst een grootse emotie teweeg worden gebracht. Naar mijn mening willen we liever geen uitschieters in emotie. Ze zijn onhandig, niet-productief en vaak onaantrekkelijk. Na regen komt zonneschijn en daarna weer regen en daarna weer zonneschijn. Daar hoeven we niet bang voor te zijn. In het werk wil ik de ander daarmee in contact brengen. Daarom staat in mijn voorstellingen vaker een emotie of verlangen centraal dan een actualiteit. Emotie is actueel. Hoe je je voelt, vraagt altijd om een hier en nu.

Troost vult je buik met moed en berooft je hoofd van zorgen. 

Wat toon je?

Ik laat niets zien op gemaakt. Op 8 juni gaat BLACKBIRD in première in @theatermooiweer.

 

Una staat voor het eerst in 12 jaar weer oog in oog met de man die haar leven verpestte voor hij haar in de steek liet. Zij was toen 12 en hij al volwassen.  Hij is aan de andere kant van het land gaan wonen, heeft een andere naam en er alles aan gedaan om niet meer in aanraking te komen met zijn verleden. De vraag is: In hoeverre bepaalt ons verleden onze toekomst en kunnen we daar iets aan veranderen? Una staat in zijn kantoor en wil over alles praten. 

 

Una:  Ik heb gezeten.

       Ik heb voor jouw straf gezeten.

       Voor twaalf jaar.

       Ik heb alles verloren.

       Meer dan jij ooit had.

       Ik verloor

       Omdat ik nooit

       Nooit nooit de tijd gekregen heb om te beginnen.